Ungdomstid

ungdomstidBedre seint enn aldri. Det ser ut til å gjelde både bloggoppdatering og selve lesinga.  “Ungdomstid” av Patrick Modiano kjøpte jeg nemlig til meg selv før jul i fjor, da jeg egentlig var ute for å kjøpe gaver til andre. Da hadde jeg fra før lest “Dora Bruder” og “Lilla smycket” (på svensk) av fjorårets nobelprisvinner.

Dette er en nydelig bok. Fra tidlig i boka ble jeg helt fanget av Modianos skildringer, og det var vanskelig å legge boka fra seg.

Boka handler om Odile og Louis, og starter med Odiles 35-årsdag. De lever et lykkelig liv på landet, med hus og barn. Men bursdagsfeiringen får Louis til å tenke tilbake på da de traff hverandre for 15 år siden i Paris.

Hun sov med venstre kinn mot puten. Han tok av henne støvlene, som hadde glidelås på siden. Det var et knøttlite værelse. Bare så vidt plass til å komme forbi mellom sengen og vasken. På veggene så han bildene av sangere og over vasken kalenderen som viste 4. januar. Han rev mekanisk av de gamle bladene. Det var 12. januar.
Hvorfor sto vinduet på vid gap? Han ville lukke det. Radiatoren sto alt for sterkt på, og han lette forgjeves etter rattet for å skru den av. Da forsto han og åpnet vinduet igjen.
Han var sulten. Hvordan skulle han overleve i fem dager med ti francs? Han la seg ned ved siden av henne og slukket sengelampen.

De er unge og alene, og lever på Paris’ skyggeside. Odile prøver å livnære seg som sanger, mens Louis jobber for den tvilsomme forretningsmannen Bejardy. De er sårbare og blir utnyttet, og etterhvert skjønner de at de må komme seg unna Bejardy.

Jeg innser at jeg må lese flere av Modianos bøker. Stemningen i bøkene hans og de levende skildringene er helt magiske.

Be Sociable, Share!
This entry was posted in books. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.