Fuglane

fuglane“Fuglane” av Tarjei Vesaas har vært på lista mi over bøker jeg synes jeg må få lest en gang, og da jeg kom over et eksemplar på et loppemarked i våres var det selvsagt at den måtte få bli med hjem.
Utgaven jeg har lest er utgitt av Gyldendal i 1974, og den inneholder faktisk bilder fra den polske filmen basert på boka, “Żywot Mateusza”.

Hovedpersonen i boka er Mattis, som er tilbakestående. Han bor sammen med den eldre søstera si, Hege. De lever sammen i en forutsigbar tosomhet, der dagene synes å være ganske like. De har lite penger, og de livnærer seg hovedsakelig av det Hege tjener på å strikke kofter. Mattis har prøvd mange ganger å skaffe seg en jobb, men hver gang han prøver seg på praktisk arbeid av noe slag skjærer det seg for han. Tankene flyr og hendene vil ikke samarbeide.

Mattis liker å være på vannet i den gamle robåten sin, og roinga blir ikke forstyrret av tankene hans, han ror like rett uansett. En dag får han en idé om å bli ferjemann på vannet, og den første, og eneste, passasjeren hans er tømmerarbeideren Jørgen. Han trenger også husly for natta, og blir med Mattis hjem. Jørgen blir boende på loftsrommet, og Hege og Jørgen blir etterhvert kjærester. Mattis takler ikke å måtte dele på Heges kjærlighet, og han bestemmer seg til slutt for å la vannet avgjøre hva som skal skje med han.

Det er en stillferdig bok som skildrer godt hvordan Mattis tenker, og vi blir ellers kjent med han gjennom dialogen mellom han og Hege. Dialogen dem i mellom går i faste takter, og Hege vet vet hvilke spor Mattis kan havne i, og hva hun skal si for roe han. Det er en fin bok, med en veldig var historie. Det er lite som driver historien framover, og jeg brukte av den grunn litt tid på å lese de drøyt 200 sidene, men alt i alt er det en fin bok!

Be Sociable, Share!
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.