Det synger i gresset

Det-synger-i-gresset“Det synger i gresset” av Doris Lessing er fra 1950, og den er hennes debutroman.

Boka begynner med slutten. Mary blir funnet drept på farmen, og boyen Moses blir arrestert for mordet. Politiinspektøren ser ingen grunn til å etterforske saken noe nærmere, men den unge agronomen som bor i et lite hus på farmen vet at det skjuler seg en historie bak mordet.

Mary har hatt en vanskelig oppvekst. Faren drikker for mye, og foreldrene krangler ofte.  De to eldre søsknene hennes dør av dysenteri, og moren blir bitter på livet. Mary flytter hjemmefra så tidlig hun kan, og får seg jobb på et kontor i byen. Hun får etterhvert en god stilling på kontoret og har en stor bekjentskapskrets. Hun er lykkelig med livet slik det er og har aldri savnet en mann å dele det med. Men hun passerer tredve, og overhører en samtale der venninnene snakker om hvordan hun kler ser for ungpikeaktig for alderen og at hun burde gifte seg, men at det ikke ser ut som hun er interessert i den slags.

Det er en grusomhet å ødelegge det bilde et menneske har har dannet av seg selv, “i sannhetens navn” eller av andre uklare grunner. Et menneske klarer ikke alltid å lage seg ett nytt det kan leve videre på.

Mary begynner å lete etter en mann, og treffer den fattige farmeren Dick Turner. De gifter seg, og hun flytter inn i det lille huset på farmen. Herfra går det bare nedover med Mary.

Dick viser seg å være en håpløs farmer som hele tiden gjør dårlige investeringer og satser på feil ting. Mary blir ensom og har ingen ting å ta seg til mens Dick er ute på jordene hele dagen. Hun orker etterhvert ikke å engasjere seg i gårdsdriften heller, men blir mer og mer apatisk. Til slutt er det boyen som steller i huset for dem som tar all hennes oppmerksomhet.

Det er en veldig bra bok som det gjør vondt å lese. Mary som kunne ha levd lykkelig i byen ender opp like ulykkelige som sine foreldre. Boka skildrer også forholdet mellom de hvite farmerne og de svarte arbeiderne, og hvor dårlig arbeiderne behandles. Det er uforståelig hvordan mennesker, den gang som i dag, kan ha en oppfatning av at de er bedre og mer verdt enn andre, basert på rase eller religion.

Be Sociable, Share!
This entry was posted in books. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.