Dora Bruder

“Dora Bruder” er den andre boka jeg leser av Patrick Modiano, også denne på svensk. Men nå er det mulig å kjøpe norske oversettelser, jeg kjøpte “Ungdomstid” rett før jul da jeg egentlig skulle kjøpe julegaver.

Utgangspunktet for boka er at forfatteren finner en avisannonse fra desember 1941 der herr og fru Bruder etterlyser en ung pike, Dora Bruder, 15 år, 1,55 cm. Han bruker deretter ni år på å forsøke å rekonstruere livet hennes fra hun forsvinner og fram til hun sendes til Auschwitz i september 1942.

Dora og foreldrene bor på et hotell i Paris, men i 14-årsalderen begynner Dora på en katolsk internatskole. Det er ved denne skolen hun aldri møter opp denne søndagskvelden desember 1941, antakelig etter å ha besøkt foreldrene.

Vi følger forfatteren gjennom Paris, i gatene Dora må ha gått sine faste ruter, og hans søken etter informasjon i offentlige arkiver. Modiano kobler sine minner fra steder og personer, til Doras historie, og slik sett kobler disse to personenes liv sammen.

Sjangeren i boka er blanding av flere, den er biografisk og selvbigrafisk, men det også skildringer av hvordan forfatteren ser for seg at Doras liv må ha vært.  Modiano bruker ikke faktaopplysningene til å dikte opp en fortelling, men gjengir fakta presist, og det er tydelig i teksten når han skildrer hvordan noe kan ha vært, og når han formidler faktiske opplysninger. Det fikk meg til å tenke på et intervju jeg leste i Morgenbladet om hvordan Lydia Davis ville formidle sin slekts historie, jeg tror det ville vært på en lignende vis.

Modiano deler også opplysninger om andre jøder som ble fengslet omtrent samtidig med Dora, som var i samme interneringsleir, eller på annen måte krysser Doras liv. For som han skriver om en ukjent kvinne som ble arrestert samtidig med hans far; “Om inte jag skrev ner det, skulle det inte längre finnas något spår efter denne okända kvinna och min far i en polispiket på Champs-Elysées i februari 1942”.

Dora Bruder med sine foreldre

Dora Bruder med sine foreldre

Be Sociable, Share!
This entry was posted in books. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.