En smakebit på en søndag

Det er en stund siden sist jeg var med på En smakebit på en søndag. Ofte går helgene fort unna, og det er slett ikke hver søndag det blir tid til å lese så mye. Men i dag har det vært en skikkelig daffesøndag her hjemme, og jeg har lest opptil flere sider av “Lilla smycket” av årets nobelprisvinner Patrick Modiano.

De siste årene har jeg prøvd å få lest noe fra årets nobelprisvinner, men i år har ikke komitéen gjort det særlig enkelt om man ikke kan fransk. Bøkene virker ikke å være veldig oversatt til noe språk egentlig. På norsk er de vanskelige å oppdrive, de kan ikke kjøpes (men Cappelen Damm kommer etter hvert med gjenutgivelser) og Deichmanske hadde 33 måneders ventetid sist jeg sjekka. Så løsningen ble å bestille et par svenske oversettelser fra adlibris.com.

lilla_smycket“Lilla smycket” handler om Thérèse som plutselig en dag, på en metrostasjon i Paris, synes hun gjenkjenner moren sin. Moren som hun har blitt fortalt at døde ti år tidligere i Marokko. Hun følger etter kvinnen, og ser hvor hun bor. Utdraget er fra tredje gangen hun befinner seg utenfor blokka kvinnen bor i. Hun snakker med portneren, og går deretter opp til kvinnens leilighet i fjerde etasje.

Jag fick ett inntryck av, inte att ha tagit mig uppför en trappa, utan att ha stigit ner i botten av en brunn. Tolv år hade behövts för att förvandla den vita dubbeltdörren til denna gamla avflagade dörr, i det glåmiga skenet från en glödlampa, och för att ersätta den lilla förgyllda plåtskylt där namnet GREVINNAN SONIA O’DAUYÉ stod ingraverat med en sida ur ett skolbarns skrivhäfte där detta enkla namn hade krafsats ner: BORÉ.
Jag blev stående framför dörren, utan att ringa på. Ofte, när jag återvände ensam till den stora våningen nära Bois de Boulogne, var det ingen som öppnade. Då sprang jag nerför trappan igen och gick och ringde i ett kafé en bit längre bort på avenyn. Innehavaren såg vänligt på mig, liksom de andra kunderna. De verkade veta vem jag var. De hade skaffat sig upplysningar. En dag hade en av dem sagt; “Det är flickan i 129:an.” Jag hade inga pengar och slapp betala för samtalet. Jag steg in i telefonhyttan. Apparaten på väggen satt för högt upp så jag fick lov att ställa mig på tå för att slå numret: Passy 1528. Men ingen svarade hos grevinnan Sonia O’Dauyé.
Under några korta ögonblick kände jag mig frestad att trycka på ringklockan. Jag var så gott som säker på att hon skulle öppna. För det första var lägenheten för liten för att ljudet av ringklockan skulle förlora sig i fjärran, som i filen av rum på Passy 1528. Dessutom var det sällsynt med besökare och hon tog nog vara på minsta händelse som kunde bryta hennes ensamhet. Eller också hoppades hon fortfarande på besök av den man som seden en tid tillbaka inte längre syntes till – herrn som såg ut att vara från Nordafrika… Men de utbrott av folkskygghet som hon drabbadas av då och då och som fick henne att stänga in sig i sitt rum eller att försvinna i flera dagar hade kanske förvärrats efter tolv år.

Be Sociable, Share!
This entry was posted in books. Bookmark the permalink.

5 Responses to En smakebit på en søndag

 1. Boklysten says:

  Tack för smakbiten!

 2. Monika says:

  Det är väl nästan ett kriterium för att få nobelpriset i litteratur, att knappt vara läst av någon och att vara svårtillgänglig 😉

 3. Marika says:

  Haha, 33 månaders väntetid, det är ju som ett skämt … 🙂

  Jag har inte läst Modiano än, men funderar på att läsa Dora Bruder. Jag får nog också köpa boken. Är kanske lite kortare väntetid på biblioteken här, men säkert lång ändå.

  Tack för smakbiten.

 4. heidi says:

  Jeg har lest ferdig “Lilla smycket” nå, og synes den var veldig fin, så Modiano er verdt et forsøk! Har forresten Dora Bruder også, så jeg begynner nok på den ganske snart.

 5. heidi says:

  Hehe, det stemmer nok i en del tilfeller i hvertfall 🙂 Men jeg synes absolutt det var verdt å forsøke seg på Modiano, likte “Lilla smycket” godt!

Leave a Reply

Your email address will not be published.