Sa mor

Tidligere i uka vandret jeg rundt på biblioteket mens poden var på sommerbokfest. Jeg fant selvsagt mye spennende når jeg gikk og tittet i hyllene. Det er ikke så ofte jeg tar meg tid til å bare gå rundt på måfå, som oftest er jeg innom på vei til noe annet og plukker opp en bunke barnebøker eller henter en bestilt bok. En pen liten bunke bøker måtte bli med hjem. og en av disse var “Sa mor” av Hal Sirowitz.

“Sa mor” er en diktsamling, som jeg antar er kjent for mange. Diktene er små historier og begynner gjerne med noe mor sa. For eksempel “Ikke lek med paraplyen i butikken, sa mor” eller “I dag skal vi besøke min mors grav, sa mor”. Mor er av den advarende typen, og skisserer hvordan ting kan gå galt om han ikke gjør som hun sier. I tillegg klager hun over hva hun ofrer for sønnen og hvordan han plager henne med det han gjør og er. Innimellom er det også dikt om kjærester, og forhold som ikke går så bra. Diktene er morsomme, men samtidig er det tragisk hva moren kan finnne på å formane om, og hva hun er i stand til å si til sønnen.

Under er en animasjon til to av diktene i boka, “Avkuttet arm” og “Smuler”, laget av Sigrid Astrup

Når jeg kommer over nye forfattere, særlig om det de skriver er unikt eller spesielt, må jeg ofte google og finne ut mer om navnet. Det måtte jeg helt opplagt i dette tilfellet.

Hal Sirowitz jobbet i mange år som spesiallærer i den offentlige skolen i New York. Han fikk sitt gjennombrudd som dikter gjennom en poet-kafé, der han ofte deltok på diktopplesningskonkurranser. Senere reiste han rundt i USA og leste opp diktene sine. Han er faktisk den mestselgende oversatte poeten i Norge i følge hans egen nettside (halsirowitz.com,  en.wikipedia.org). De siste årene har han dessverre slitt med Parkinsons, og kona, Minter Krotzer, jobber med et bokprosjekt om det (www.minterkrotzer.comwww.wordgathering.com).

Her kan du høre Hal Sirowitz selv lese “Avkuttet arm”. Han leser på en spesiell og morsom måte.

Jeg må nok innom biblioteket igjen snart og finne “Sa far” og “Sa terapeuten”.

Be Sociable, Share!
This entry was posted in books. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.