Huset ved moskeen

Huset-ved-moskeenHuset ved moskeen av Kader Abolah er en av bøkene jeg kom over på “Sommerens lesetips fra Amnesty”.

Boka handler om huset ved moskeen i den iranske byen Sandjan, og om familien som bor der. Huset har vært der i mange hundre år, og moskeens imam har like lenge kommet fra dette huset.  Vi kommer inn i fortellingen like før amerikanerne lander på månen, da As-saberi er moskeens iman, og fetteren Aqa Djan er byens mektig teppehandler og moskeens leder.

Jeg ble fra første side oppslukt av historien, og de levende skildringene får meg nesten til å føle meg som en del av familien.  Vi blir kjent med de ulike personene i huset; konene, barna, de to eldre tjenestedamene som omtales som “bestemødrene”, og andre slektninger som jevnlig er innom huset. Kråka, storkene, og fiskene i bassenget blir heller ikke utelatt. I begynnelse av boka er mange skildringer av artige hverdagsepisoder, kombinert med innblikk i forhistoriene til personene.

Hverken As-saberi eller Aqa Djan synes å være spesielt politisk interesserte. De er fornøyde med tilværelsen slik den er, enten det nå er den amerikavennlige sjahen som styrer eller ei. Men revolusjonen er uunngåelig. Sjahen må flykte, og ayatollah Khomeini tar over makten. I den urolige tida som følger viser det seg at huset ved moskeen har rommet mennesker med alle slags politiske ståsteder. Fra “Guds dommer” som dømmer til døden uten rettssak, til den venstreorienterte som opererer i det skjulte mot Khomeinis prestestyre, og de i et sted i mellom. Felles for de alle er at livet aldri blir som før.

Denne boka må være den beste jeg har lest hittil i år. Den er virkelig godt skrevet, og de levende skildringene av familien i huset flettet sammen de historiske hendelsene gjør at man lærer mye om iransk kultur og historie. Dette er en bok jeg skulle ønske aldri tok slutt. Desverre gjorde den jo det, men personene og historien kommer til å følge meg lenge enda.

Be Sociable, Share!
This entry was posted in books. Bookmark the permalink.

2 Responses to Huset ved moskeen

  1. Tine says:

    Nå har jeg kost meg med den fine omtalen din 🙂 Det er noen år siden jeg leste boken og husker at jeg likte den godt. Omtalen din tok meg helt tilbake, og jeg må si meg enig med deg at boken er utrolig fin 🙂 Ha en super lørdag!

  2. heidi says:

    Tusen takk for koselige ord! Ha en super lørdag du også!

Leave a Reply

Your email address will not be published.