Langdryg sommerlesning

Somrenes-bok“Somrenes bok” av Emylia Hall, med sitt romantiske omslag, er et godt eksempel på en bok jeg neppe hadde kommet på å kjøpe selv. Men når jeg nå engang fikk den, måtte jeg gi den et forsøk. Jeg ble dessverre ikke veldig begeistret, selv om jeg synes boka redder seg inn litt på slutten.

Boka handler om Beth som bor i London og jobber på et galleri. Faren, som hun har et anstrengt forhold til, kommer på besøk og gir henne en pakke som har kommet fra Ungarn. I pakken er det et fotoalbum som har tilhørt Marika, hun som Beth en gang kalte mor. Fotoalbumet følges av et brev fra Zoltán som sier at Marika er død.

Vi skjønner at det har skjedd noe opprivende tidligere, for Beth vil ikke bli minnet om Marika, og somrene hun tilbrakte hos henne fra hun var 10 til hun ble 16. Men hun klarer ikke å unngå fotoalbumet. Hun tar det omsider med seg ut i parken, og begynner å bla i det.

Hele familien dro til Marikas hjemland Ungarn da Beth var ni. Møtet med hjemlandet blir sterkt for Marika, og hun beslutter seg for å bli. Beth og faren reiser tilbake til England, og lever et stille og rutinepreget liv. Beths store årlige høydepunkt er når hun hver sommer reiser på besøk til Marika, og hennes samboer, kunstneren Zoltán.  Med utgangspunkt i bildene i fotoalbumet får vi fortellingen om ukene i Ungarn, et kapittel for hver sommer.

Å bruke fotoalbumet til å skape en indre fortelling i boka er en god idé, men somrene fram til den siste er alle ganske like. Det er landskapsskildringer, god mat og drikke, bading i tjernet, Zoltán som arbeider i atelieret og Beth som er forelsket i nabogutten Tamás. Disse somrene varer 250 sider, og jeg synes det er lite som driver fortellingen videre, jeg går rett og slett litt lei. Jeg leser kun videre i påvente av dette opprivende som jeg antar skjer den siste sommeren. Og når avsløringen endelig kommer blir jeg så oppgitt og opprørt over Beths reaksjon. Jeg blir irritert over å ha kjedet meg gjennom så mange somrer for å komme til dette, tenk hvor annerledes livet kunnet vært for alle om hun hadde taklet det bedre.

Heldigvis reddes fortellingen og mitt totalinntrykk litt av den tristlykkelige slutten. Dette er allikevel ikke boka for meg, men noen andres bok er det helt sikkert.

Be Sociable, Share!
This entry was posted in books. Bookmark the permalink.

One Response to Langdryg sommerlesning

  1. Tine says:

    For en fin og oppklarende omtale! Kjenner følelsen av å ha “holdt ut” i påvente av forløsning, også kommer den ikke. Boken høres ut til å være bygget opp over en veldig klassisk lest, som jeg føler å ha lest mange ganger. Sitter selv med en bok, som jeg i dag bestemte meg for å lukke på side 115. Ha en fin fin dag!

Leave a Reply

Your email address will not be published.