Trengsel

trengselBoka “Trengsel” av Kathrine Nedrejord handler om ei ung jente som reiser til Paris for å studere og for  skrive.

Hun har reist mye før, bodd i flere forskjellige land, og har flere forhold bak seg. Hun liker begynnelser, men ser ut til å streve med fortsettelser.

I Paris blir hun sammen med en gutt av algerisk opprinnelse, og boka skildrer hvordan hun gradvis kveles av forholdet. Kjæresten viser seg å være kontrollerende og sjalu. Han synes hun sløser for mye med penger og  sjekker telefonen hennes for å se hvem hun har kontakt med. Samtidig kan han trøste henne som om hun var et barn, “lille, lille deg”. På fest kan hun ikke snakke for lenge med andre uten at han kommer og drar henne med seg, men selv kan han forsvinne med guttegjengen og la hun sitte igjen alene.

Hovedpersonen blir stadig dystrere til sinns. Hun tar til seg det kjæresten sier, “Dumme meg, jeg sløser for mye”. Etterhvert utvikler hun et hat og en avsky for kjæresten, samtidig som hun prøver å gjøre ting som han liker for at han skal bli glad. Hun tenker stadig på å bare forsvinne, fordufte helt.

Hun reiser seg, han rører på seg, løfter så vidt på hodet, krøllene står til alle kanter, hvor skal hun? På badet, sier hun, bare tisse. Ut i gangen, til det vesle kjøkkenet, den lille stolen, setter seg på den, har noen sigaretter i veska. Skal ikke røyke inne. Burde ha åpnet vinduet. Tenner en. Naken fortsatt. Er gardinene helt lukket? Han kunne bli sint. Ikke noen andre som skal se henne. Gjemme henne bak T-skjorter, ikke sole seg toppløs. Smiler. Hører ikke på. Ulydig. Dumme, bruker penger, ikke dra for gardiner, uforsiktig, distré, dumme, dumme. Røyke selv om det kommer til å lukte, bort til kjøleskapet, mer igjen av vinen fra gårsdagen, drar ut korken de har stappet nedi igjen. Klokka tre. Klokka fire.

Jeg liker språket i boka godt. Som tekstutsnittet viser er setningene ofte korte eller stikkordspregede, og det er spennende å følge forholdet mellom de to gjennom disse setningene. Og jeg liker slutten på boka, eller var det en ny begynnelse?

Be Sociable, Share!
This entry was posted in books. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.