Null

nullSøndag ble Gine Cornelia Pedersen tildelt Tarjei Vesaas’ debutantpris for boka “Null”. Jeg var så heldig å finne et ledig eksemplar av boka i eBokBib-appen på mobilen, og jeg ble fra første stund revet med i fortellingen.

I boka møter vi ei jente som har drømmer og ambisjoner for livet, men som sliter med å finne seg selv. Vi følger henne fra tidlige ungdomsår, gjennom kjærester, sex, rus og livet hun ønsker seg. Til de dårlige periodene der hun er sint og ufordragelig, både overfor de hun elsker, og tilfeldig forbipaserende. Der alt til slutt rakner og hun ikke lenger vil leve. Da venter et opphold på en psykiatrisk institusjon, og et nytt forsøk på å stable livet på plass.

Boka er skrevet med korte setninger uten punktum, slik jeg-personen oppfatter situasjonen. Det gir boka et eget driv, og sidene bare fyker avgårde.

Han spør om jeg elsker ham
Jeg åpner munnen for å svare
Stemmen stopper i halsen, den er grumsete og rar
Jeg hvisker ja
Jeg vet ikke om det er sant det jeg sier

Tekstutsnittet over ser jo pyntelig ut, men boka er alt annet enn pyntelig. Teksten er full av rå skildringer, som av og til gav meg bilder jeg nesten ble kvalm av. Men innimellom er det heldigvis også litt humor. Jeg synes boka er veldig bra. Det er sjelden jeg leser en bok så fort og oppslukt som jeg gjorde med denne. En velfortjent debutantpris!

Be Sociable, Share!
This entry was posted in books. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.