Mors gaver

Mors-gaver“Mors gaver” av Cecile Enger har vel ligget under mange juletrær i år, og kanskje selv havnet i andre mødres gavelister. Selv fikk jeg boka for en god stund siden, men begynte først å lese den i romjula.

Boka starter med at Cecilies mor, som har Alzheimer, flytter fra huset der hun har bodd det meste av livet og der barna har vokst opp, til sykehjem. Huset skal selges, og under opprydningen i huset finner Cecile sammenstifta ark med morens nedtegnelser over julegaver som er gitt og mottatt, i en lang årrekke.

Gjennom boka får vi følge hvordan moren stadig blir dårligere av sykdommen, hvordan besøkene på sykehjemmet arter seg, og vi får det godt bilde av hvilke følelsesmessige påkjenninger det er å se moren gravis forsvinner ut av virkeligheten. Parallelt tegnes også et bilde av morens liv før sykdommen tok overhånd, om hennes sterke samfunnsengasjement, blant annet for de autistiske guttene på Daleløkken sin rett til et skoletilbud.

Samtidig fortelles slekt- og familiehistorie med utgangspunkt i gaver hentet kronlogisk fra gavelistene. Vi får høre om gammelonkel Johannes, som sammen med broren drar til USA for å tjene nok penger til å kjøpe tilbake den tvangssolgte familegården, om gammeltante Kaja som led av depresjon og fikk elektrosjokkbehandling på Gaustad, og ellers større og mindre glimt fra besteforeldre, tanter, onkler, søsken og foreldre.

Jeg synes det er en grei bok, med mange gode skildringer, og innblikket i familien man får gjennom minnene og historiene som fortelles. Samtidig syntes jeg av og til at det var noe glanset over historiene, men det er vel slik hukommelsen vår kan være, særlig som barn.

Det er også et par kapitler i boka om “gaveteori”, teoretiske begreper knyttet til det å utveksle gaver, og menneskers forhold til tingene de eier. Jeg synes ikke disse kapitlene tilfører noe til boka, de kan derimot virke litt kunstige og konstruerte.

Be Sociable, Share!
This entry was posted in books. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.