Fremmed

FremmedI boka “Fremmed” av Riikka Pulkinnen møter vi presten Maria som rømmer fra den finske landsbygda, fra prestegjerningen og fra ektemannen. Turen går til moren hjemsted, New York.

I New York leier hun rom hos Mélanie, og mens vi følger hennes opplevelser i storbyen og hennes søken etter å finne seg selv, nøstes Marias historie opp via to andre tråder, som fortelles parallelt med hovedfortellingen.

Den første tråden er fra da moren dør av kreft da Maria er tenåring, og hvordan Maria utvikler anorexia som et resultat av, eller i kombinasjon med, at hun er med i en bibelgruppe der de har skapt sin egen religion. Der har Maria som tatt rollen som en slags åndelig leder, og botsøvelser og forsakelse står sentralt.

Den andre tråden er nærmere i tid. Maria blir kjent med ei jente i småskolealder, Yasmina, som har nettopp har flyttet til Finland. Yasmina tar selv kontakt med Maria, og er nysgjerrig på hva hun jobber med, og hun vil vite mer om Jesus og kristendommen. Etter hvert oppdager Maria at Yasmina virker redd for noe, noe hun ikke vil snakke om.

I New York driver Mélanie et dansestudio. Maria har tidligere danset ballett, og den afrikanske dansen Mélanie lærer henne hjelper Maria å finne tilbake tilbake til seg selv. Men det viser seg at også Mélanie bærer på en dyster hemmelighet.

Maria reise ender på sykehus i New York. Mannen hennes hjemme i Finland reiser over, og Maria blir med tilbake til Finland. Hun er forandret, og synes å ha funnet seg selv, men troen legger hun fra seg.

Jeg synes det var en spennende bok å lese, med flere parallelle fortellinger, og boka er godt skrevet (selv om jeg synes jeg har sett noen trykkfeil, og noen litt rare setninger som jeg lurer på om er som de skal være).  Jeg er personlig kanskje ikke helt fornøyd hvordan boka slutta, men den var absolutt verdt å lese allikevel!

Be Sociable, Share!
This entry was posted in books. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.