Fjøset

fjosetFjøset handler om den gamle gårdskona Marta som venter på at mannen Jon skal komme inn fra fjøset etter kveldsstellet.

Kveldsmaten er smurt og kaffevannet er varmt, men hvorfor har ikke Jon kommet tilbake?

Mens vi venter sammen med Marta, får vi et innblikk i hvordan livet hennes som kone på gården har vært. Hun føler seg ikke særlig sett og elsket av Jon, og de har ikke hatt så mye felles. Istedet  har hun følt på at hun kun har vært der for å fylle en praktisk rolle med matlaging, klesvask og gårdsarbeid.

Nå er hun ensom, og kontakten hennes med omverdenen er en prat med nabokona Gudrun, en tur til butikken i uka, og telefonsamtalen fra niesen annehver søndag.

Marta skildres godt. Man ser for seg hvordan hun går der frem og tilbake i huset, snakker med seg selv, småplukker og ordner på ting, vurderer praktiske gjøremål som at fjøsklutene bør vaskes og at hun burde hatt skoene som står i kjelleren. Og ikke minst om håndveska som er hennes trofaste følgesvenn og holdepunkt.

Selv om det eneste vi opplever i boka er denne ventinga, har den allikevel et driv som gjør det spennende å lese videre. Hva mer får vi vite om Marta, kommer Jon noen gang tilbake fra fjøset, og vil Marta tørre å trosse mørket og holken på gårdsplassen for å se etter Jon?

Jeg likte boka godt. Jeg synes forfatteren har fanget noe gjenkjennende i skildringen av Martas venting. Og også Martas vemodige tilbakeblikk over livet som kunne ha vært annerledes finnes det kanskje lignende biter av i dypet av oss alle.

Be Sociable, Share!
This entry was posted in books. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.